Начало / Полезно / Необходими данни за пълномощно за МПС (автомобил)

Необходими данни за пълномощно за МПС (автомобил)

Пълномощните за автомобил са няколко основни вида:

 

  • за управление на МПС и/или
  • за управление и разпореждане с МПС, като в случаите, когато пълномощното включва възможност за продажба на автомобила, освен самото пълномощно са необходими и декларация за семеен статут (има ли сключен брак* – по чл. 25, ал.7 от ЗННД – за семейно положение) и декларация за липса на данъчни задължения (по чл. 264, ал.2 от ДОПК – за липса на публични задължения и декларация) от собственика.

Задължително е в пълномощното за автомобил/МПС да се включени данните на автомобила, за който искате да се изготви пълномощното, по талон – вид МПС, номер на рама, номер на двигател, регистрационен номер, собственик, марка и модел, цвят.

*Ако автомобила е закупен по време на брака и желаете да дадете пълномощно за разпореждане с МПС /продажба, дарение и др./, пълномощното трябва да бъде подписано пред Нотариус и от двамата съпрузи.В случаите, когато се дава пълномощно за разпореждане с МПС /продажба, дарение и др./ за автомобил, който е Ваша собственост по наследство, трябва да разполагате с данните на автомобила и с Удостоверение за наследници и пълномощното трябва да бъде подписано пред Нотариус от всички наследници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *