Начало / Полезно / Лошата кредитна история – проклятие или лечима болест?

Лошата кредитна история – проклятие или лечима болест?

kreditna-istoriqВ България понятието „кредитна история” все още не е получило тази тежест, която има в страни като Америка, където това е едно от нещата ,за което трепери всеки съзнателен гражданин. Разумността във връщането на парите, които си заел – това е основната преценка за твоята меродавност като гражданин, както и основа на преценката на всички институции за теб. Без значение дали говорим за телевизор на изплащане или ипотека на къща.

Да, но това е България, където нещата са много различни. Тепърва в общуването си с финансовите институции, гражданите биват разпитвани и проучвани за тяхната кредитна история, както и върху нея се правят анализи, които са решаващи за изхода на техните искания.

И ако кредитната история е добра, то това е една права писта, по която всеки иска да има отношения с вас, дават ви се отстъпки /не винаги са реални/, отпадат много въпроси, не се изискват трудови доходи, които да покриват вноските /явно е, че работите на черно и нямате официални доходи/.

Но какво би се случило, ако пък кредитната ви история е…лоша? Присъда ли е това и ако да, има ли начин да я изтриете от своята финансова биография.

Да влезете в просрочие и да не можете да изпълните своите финансови ангажименти е нещо, което се случва всекиму. Сумите са различни, но хората реагират по два основни начина. Много често се вярва, че ако вие забравите, че дължите пари, то и другата страна ще ви забрави.

Не, не е така просто и не е така лесно и безоблачно.  Някъде тиктака часовник, който отмерва просрочието ви и добавя стотинки към левчетата. В същото време сте блокиран от всички, които някога са ви приемали добре и са вярвали на думата ви.

Правилният начин е да играете с открити карти, да признаете пред себе си грешките си и да се опитате да влезете обратно в правилния път. Лошата кредитна история не може да е окончателна присъда. Много често компаниите за бързи кредити могат да ви отпуснат дори и заем – разберете повече за заеми с лоша кредитна история

Нужно ви е добра работа, да се мотивирате и да поемете дъх, за да промените реалността около вас. Това може да е дълъг процес и не е нужно да го криете от работодателя ви или от приятелите/роднините. Това не е клеймо на позора, а достойна постъпка, която заслужава уважение.

След като всичко свърши, с удоволствие ще разберете, че няма по-добра възглавница от спокойната съвест.  Кредитната ви история няма как да бъде безупречна, но всяко зло е поправимо, нали?

http://burzi-krediti.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *