Начало / Полезно / Счетоводна кантора или счетоводител на трудов договор да изберем

Счетоводна кантора или счетоводител на трудов договор да изберем

Фирменото счетоводство е едно от най-важните действия в дейността на всяко юридическо лице, което му гарантира просперитет, спокойствие и развитие. Довереният счетоводител е изключително полезен от гледна точка на запазване на информацията, която е конфеденциална и за лоялното отношение към работата и представянето на фирменото счетоводство към съответните компетентни органи.

Въпросът дали да изберем счетоводна кантора или счетоводител на трудов договор към фирмата винаги е стоял, но за сега за него не е намерен еднозначен отговор защото и двата варианта имат своите плюсове и минуси, своите поддръжници и отрицатели.

В случая е важно не толкова на какъв формат на счетоводство разчита дадена кампания, а дали съответните счетоводители са компетентни и висококвалифицирани. Ясно е, че ако фирмата е микро няма как да поддържа собствено счетоводно звено или дори отделен счетоводител. При това положение собствениците винаги избират счетоводна кантора, която поддържа счетоводството на още десетки фирми от подобен мащаб. По този начин се изключват всякакви допълнителни натоварвания по отношение на повишаване броя на личния състав, а от там и повече разходи.

При големите концерни, където работата за счетоводството ежедневно е много обемна, е задължително да си осигурят собствено звено от счетоводители, които постоянно да актуализират счетоводството на компанията. Това става не само, когато се обгрижват обичайните счетоводни задължения, но и когато става дума за изготвяне на трудови договори и поддържане на цялостната документация, която се отнася за личния състав, представяне на фирмата пред административните органи, данъчните организации и други.

По този начин големите организации, поддържайки собствено счетоводство могат да се радват на независимост в това отношение и на относително гарантирана конфеденциалност по икономическите и паричните въпроси.

При големите счетоводни кантори, които обслужват много и най-различни фирми има специализирани отдели, които се занимават със строго определени дейности. Когато фирмата поддържа самостоятелен счетоводител, той е длъжен да се занимава с всичко. От осчетоводяването на всеки документ, до изготвяне да различни книжа за служителите на фирмата и нейното представяне в НАП и другите административни структури. Затова и риска от различни грешки тук е много по-голям.

Много е важно, когато се подписва договор със съответното счетоводство, независимо от това дали е самостоятелна счетоводна кантора или отделен счетоводител да се отбележат точните клаузи, които поема като задължение счетоводството. По този начин фирмата ще си гарантира прозрачност при счетоводното обслужване и неприятните моменти могат да бъдат елиминирани максимално.

Възлагането на работа на външни компании не е прецедент, особено в днешни дни. Все повече фирми се стараят да се освободят от несвойствени за съответната фирма дейности и ги прехвърлят на външни изпълнители. Счетоводството, може да се каже, че е типичен пример за това. Логиката в този случай е, че всяка конкретна дейност трябва да се извършва от професионалисти като Счетоводна кантора Доверие, които да я правят по възможно най-добрия начин. Затова и повечето фирми, които имат най-вече финансова и организационна възможност избират външна счетоводна кантора за водене на счетоводството. Това е модерният начин на работа, който гарантира най-добри и прозрачни резултати.

Счетоводителят на трудов договор също е добър вариант, стига той да е компетентен в различните счетоводни дейности и да има пълното доверие на прекия си ръководител или собственика на фирмата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *